Doktor Kontrolünde Güzelleşmek Her İnsanın Hakkıdır

Yayınlama Tarihi >> 6.3.2019 14:28:01

Davraz Yaşam Hastanesi Dermatoloji Kliniğinde başlıca egzama, sivilce, deri ve tırnak mantarları, saç dökülmesi, cilt lekeleri ve deri kanserleri gibi bir çok cilt hastalığının tedavisi yanında cilt bakımı, lazer epilasyon, kimyasal peeling, saç mezoterapisi ve PRP, botoks gibi kozmetik uygulamalar da yapılmaktadır.

Bu uygulamalardan özellikle Lazer Epilasyon uzman doktor gözetiminde yapılmaktadır. Lazerepilasyon planlanan hastalarda deri tipi, kıl dağılımı, kıl rengi ve tipine göre uygun lazer seçimiönemlidir. En iyi sonuç açık tenli koyu renkte kılları olan hastalarda alınmaktadır. Genelde Alexandrite lazerler ve Diod lazerler daha çok kullanılmakta ve benzer etkinlik göstermektedirler.

Açık tenlilerde Alexandrite lazer daha etkilidir. Koyu tenlilerde Diod lazer tercih edilmektedir. Deri tipi4-5 dediğimiz daha koyu tenlilerde bu lazerler yanık oluşturduğundan kullanılamaz, ancak Nd-YAG lazerler dikkatlice kullanılabilir. Bronzlaşmış deride deri rengi açılana kadar uygulama ertelenmelidir.

Lazerle yanık oluşmaması için hasta seçimi ve doz ayarlaması önemlidir.Saç dökülmelerinde ilaç tedavisi yanında mezoterapi ve PRP (Trombositten zengin plazma) gibi kozmetik uygulamalar da yapılmaktadır. Saç dökülmesi kalıcı ya da geçici olabilir. Skatrisyel saç dökülmesi dediğimiz kıl köklerine hasar veren ve yok eden kalıcı saç dökülmeleri vardır. Nonskatrisyel olarak adlandırdığımız geçici tedaviyle de düzelebilen saç hastalıkları diğer bir gruptur. Bir deandrogenetik alopesi denilen kalıcı kellik şeklinde olan tipi vardır.

Saç mezoterapisi vitaminlerin, aminoasitlerin, minerallerin ve enzimlerin bir ya da birkaçının karışımı şeklinde saçlı deriye enjekte edilmesi şeklinde uygulanmaktadır Saçlı deri mezoterapisi, saçların dökülmesini durdurmak, yeni saç çıkışını aktifleştirmek, mevcutsaçların kalitesini artırmak ve canlandırmak için belli periyotlarla saçlı deriye yapılan intradermal (deriiçi) enjeksiyonlardır.

Mezoterapi, PRP gibi uygulamaların daha etkili olabilmesi için daha öncesinde uzman doktortarafından saç dökülmesinin nedenleri araştırılmalıdır. Şaç dökülmesi nedeni hormonal ya da vitamin vb eksikliklere bağlı ise bu nedenlere yönelik destek tedavileri de uygulanmalıdır.

PRP’de kişinin kendi kanı alınıp santrifüj işleminden geçirilerek kandaki trombositten zengin plazma elde edilmektedir ve bu plazma mezoterapi gibi saçlı deriye enjekte edilmektedir. PRP cilt kırışıklıklarında da kullanılmaktadır. Aktive olmuş trombositlerden büyüme faktörlerinin salınımı ilk 10 dakika içinde başlar ve bir saat içinde tamamlanır. Bu nedenle hazırlanmış PRP konsantrasyonu 10 dakika içinde gerekli alana uygulanmalıdır. Uygulama tekniği mezoterapi tekniği ile aynıdır.

Enjeksiyonlar mezoterapideki gibi intradermal olarak yapılmaktadır. Seans aralıkları 3-4 haftada birtoplam 3-4 seans şeklinde önerilmektedir. PRP yüzde cilt kırışıklıklarında da aynı şekilde kullanılabilmektedir.

Cilt kırışıklıklarında kimyasal peeling de kullanılmaktadır. Kimyasal peeling cildi canlandırmak, ciltlekelerinden kurtulmak amacıyla meyve asitleri ve kimyasal maddelerle cildin üst kısmının soyulması işlemidir. Böylece daha parlak ve genç bir cilt görünümü kazanılır. Yüzeyel, orta ve derin olmak üzereüç şekilde yapılmaktadır. Alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit, mandelik asit, triklorasetik asit (TCA) gibi asitlerin bir ya da birkaçı birada kullanılr. Bu uygulamada amaç cildin kontrollü bir şekilde hasarlanması ve yara iyileşmesi uyarılarak cildin yenilenmesinin sağlanmasıdır.

Botoks uygulaması ise yüzdeki kırışıklıklarda, ayrıca koltuk altı ve avuç içi ve ayak tabanı aşırıterlemelerinde kullanılan kozmetik bir uygulamadır. Botoks, Clostridium botilinum adlı bakterinin botilinum toksininin saflaştırılmasıyla elde edilen bir protein yapısında toksindir. Bu protein geçiciolarak kas kasılmasını engeller. Aslında çok uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. 2002 yılında FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç Yönetim Kurumu) tarafından kozmetik kullanımına onay verilmiştir. Son 15 yıldır da cilt kırışıklıklarında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Uygulandıktan sonra etkinliği 4-5 ay kadar sürmektedir. Sonra tekrar uygulanması gerekmektedir.

Botulinum toksin bu işte uzman olan, yüzün anatomik yapısını, yüzdeki mimik kaslarının yerleşiminiiyi bilen bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Uygulama yerinde kısa sürede geçen kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Botoks uygulaması yüz ifadesi çizgileri dediğimiz dinamik çizgilerde erken dönemdeetkilidir. Derin çizgilerde ise botoks yanında dolgu gibi başka ek tedaviler uygulamak gerekir.

Doğru cilt bakımı yöntemi her bireyin yapısı ve ihtiyaçları doğrultusunda tarafından yapılan muayene ve değerlendirme neticesinde belirlenerek yapılan açıklamalar sonrası mutabık kalındığı takdirde uygulanmaktadır Böylece davraz yaşam hastanesi dermatoloji uygulama birimine gelen tüm misafirlerimizin sağlıklı bir cilde kavuşması için güzel çalışmalar gerçekleştirilmektedir tüm okurlarımıza sağlıklı güzel günler diliyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz