GETAT Hizmete Başladı...

Yayınlama Tarihi >> 30.7.2019 15:10:29

 

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Ünitesini kuran Özel Davraz Yaşam Hastanesi’nde, bu bölümün Sorumluluğuna Dr. Zafer COŞAR getirildi.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünite Sorumlusu Dr. Zafer COŞAR, hacamat, sülük, akupunktur ve ozon tedavisi hizmetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu:

 

 

 

GETAT poliklinikleri 2014 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılmış olup resmi olarak bütün hastanelerde açılmaktadır. Şu an için SGK kapsamında değildir. Ben bu uygulamaya 2017 de başladım. Eğitimimi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde tamamladım. İki buçuk yıldır geleneksel ve tamamlayıcı tıpla uğraşıyorum. Halk arasında alternatif tıp olarak bilinen bakanlığımızdaki resmi adı geleneksel ve tamamlayıcı tıp kısa adı getat olan poliklinikte ünite sorumlusu olarak çalışıyorum. Ünitemizde şu an için hacamat, akupunktur, sülük ve ozon tedavisi uygulamaları yapılmaktadır. Bu tedavileri tek tek kısaca irdeleyecek olursak; hacamatın yılda bir kere yapılmasını öneriyorum. Hacamat Peygamber efendimiz zamanında yapılmış ve sünnet olan bir uygulamadır. Hacamatın uygulanabileceği belli günler vardır. Önerilen hicri ayların 15, 17, 19, 21. günleridir. Bu nedenle öncelikle hacamat için hekim ile görüşülmeli sonra hacamatın uygulanabileceği güne uygun randevulandırma ve uygun program yapılmalıdır zira hacamattan önce uyulması gereken bir diyet programımız vardır ve uygulama başarısı için mutlaka diyete uyulmalıdır. Hacamatın mümkünse sabah erken aç olarak yapılması, hacamattan sonra diyete bir gün daha devam edilmesi ve o gün banyo yapılmaması önerilmektedir.

 

 

 

Hacamatın faydalarını günlük hayatımızdan bir benzetme ile açıklayacak olursak; halıyı bir normal süpürgeyle süpürmek var, bir de vakumlu süpürgeyle çekmek, yani halk diliyle anlatmak gerekirse; her gün normal süpürge ile süpürülse de, arada bir mutlaka vakumlu süpürgeyle halının süpürülmesi gerekir benzetmesinde olduğu gibi, yılda bir defa mutlaka herkesin hacamat yapılmasını öneriyorum. Özellikle vücuttan atılamayan kanın ve toksinlerin alınması hacamat olayıdır, yani bu işlem esnasında kirli kanla birlikte toksinleri de almış oluyoruz. Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalara, tipik kronik hastalık yorgunluğu olan hastalarda, geçmeyen sırt ve bel ağrılarında hacamatı ısrarla öneriyoruz.

Hirudoterapi olarak da bilinen sülük tedavisi için Türkiye bir kaynak cennetidir. Türkiye de mevcut sülüklerin yüzde 60’ı tıbbi amaçlarla kullanılmak üzere ihraç edilmektedir. Plastik cerrahi de sülüğü çok yoğun kullanmaktadır. Sülük, özellikle varis ve ödem tedavisinde ve ayrıca derin ven trombozunda uygulanmaktadır.

GETAT ünitemizde gerçekleştirdiğimiz bir başka uygulama da akupunkturdur. Çinlilerin 5 bin yıldır uyguladığı bir iğneleme yöntemidir. Bu geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinde asıl amaç bağışıklığı güçlendirmektir. Akupunkturda da bu şekildedir. Kronik bel ağrılarında, migrende, obezite tedavisinde akupunktur uygulamaktayız. Halen Çin’de pek çok kişi ayda bir koruyucu hekimlik adına kendilerine akupunktur yaptırmaktadırlar.

 

 

 

 

 

GETAT ünitemizde gerçekleştirdiğimiz dördüncü uygulama da Ozon tedavisidir. Oksijen tüpünden oksijeni alıp ozon jeneratöründen geçirerek ozonu elde etmekteyiz. Majör Ozon uygulamasında önce hastadan özel serum şişesine kendi kanını alıyoruz, sonra o kanı jeneratörde elde ettiğimiz ozon ile ozonlayıp hastaya geri veriyoruz. Minör ozon uygulamalarımız ve torba ozon uygulamamız da var, mesela diyabette ve diyabetik ülser olmuş ayakta torba ozon tedavisini uygulamaktayız. Ayrıca kronik hastalıklarda ve alerji tedavisinde de ozonu uygulamaktayız.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının mutlaka yetkili hekimler tarafından sağlık bakanlığınca yetkilendirilmiş ünitelerde yapılması büyük önem taşımaktadır. Tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum.

 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz